Binnenkort

Hebben we je adresgegevens, ook voor de nieuwsbrief en veiligheidsapp? Klik voor e-mail

 

In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 1.000 inwoners een circulatiestilstand, ook wel hartstilstand genoemd. Van die slachtoffers worden er ongeveer 16.000 gereanimeerd. Dat zijn gemiddeld 300 reanimaties per week. De meeste daarvan gebeuren thuis.

HartslagNu

 

Een ambulance heeft gemiddeld zo’n tien minuten nodig om bij het slachtoffer te komen terwijl elke minuut de overlevingskans daalt met 5 – 10%. Reanimatie moet daarom binnen zes minuten gestart zijn, elke seconde telt.

 

‘De meest reanimaties thuis’ geeft tot denken – je eigen familie, op een feest bij vrienden… Waar dan ook, het kan nodig zijn dat iemand snel reageert en je kunt het niet altijd overlaten aan een ander.

 

Reanimeren en defibrilleren met de AED is eenvoudig te leren. Tijdens een Reanimeer 1 AED 2016 03reanimatiecursus leert u op een oefenpop wat u bij een hartstilstand moet doen.

 

Voor wie een cursus reanimatie/AED wil doen en zich laten registreren als burgerhulpverlener, gaan we in de wijk een cursus aanbieden en voor de mensen die al bevoegd zijn laten registreren in het landelijke alarmeringssysteem HartslagNu.

 

De cursus kost normaal € 35 per persoon, ook de herhaling. Deze kosten zijn voor de lessen, maar ook het huren van een ruimte. Mochten wij voor de ruimte kunnen zorgen, dan kunnen we met een minimum van acht mensen een cursus voor ons alleen krijgen voor rond de € 25.

Reanimeer 2 AED 2016 03

De cursus is reanimatie en het gebruik van de AED, niet EHBO. Met deze cursus van een avond kun je onder andere het apparaat bedienen en ingezet worden in het landelijk netwerk van vrijwilligers.

 

Na het slagen van de cursus kun je je opgeven (hartslagnu.nl) en dat voor op locatie (thuis, werk) en tijd (overdag, avond, weekend). Mocht je bijvoorbeeld overdag niet vrij kunnen/willen nemen, dan hoef je je daarvoor niet op te geven.

 

Ook al heb je je opgegeven, kan je ook een oproep negeren. Uiteraard is het wel de bedoeling dat je zoveel mogelijk wel gehoor aan geeft, maar doe je dat niet, zijn er geen gevolgen. Bij een voorval weet je nooit of iemand anders ook opgeroepen wordt, dat blijft onbekend.

Hartstichting 2016 03

Als er een oproep is, is dat voor iedereen binnen een bepaalde afstand van de melding. Een deel krijgt het verzoek om naar de locatie te gaan en een deel het verzoek om de dichtstbijzijnde AED te halen en naar de plek te gaan. Dat kan inhouden dat een of meer mensen een oproep krijgt (SMS) om naar de plek te gaan of het apparaat te halen. De code voor het apparaat wordt in het bericht gegeven.

 

Het is de bedoeling dat in de toekomst je opgeroepen wordt aan de hand van de locatie van je telefoon, dus als je ergens anders bent en daar iets gebeurt, kan je daar opgeroepen worden.

 

Ben je al geldige bevoegd voor het gebruik van de AED of wil je een cursus doen, laat het weten. Voor meer informatie kun je ook kijken op hartslagnu.nl of de hartstichting.nl.