Binnenkort

Hebben we je adresgegevens, ook voor de nieuwsbrief en veiligheidsapp? Klik voor e-mail

“Nu is het beste moment om te planten

De finalemaand van het NK Tegelwippen gestart. De eindsprint is in zicht. In totaal zijn er sinds 21 maart al bijna 1,5 miljoen tegels gewipt in Nederland. De inwoners van de gemeente Oosterhout hebben hiervan 8037 tegels gewipt; 730m² in totaal. In deze laatste maand is het extra belangrijk om de handen uit de mouwen te steken en massaal tegels te verruilen voor groen. Het beïnvloedt niet alleen de eindsprint en de daaropvolgende prijsuitreiking, maar het is ook een ideaal moment om te tuinieren. De herfst is namelijk het ‘vergeten plantseizoen’ oftewel hét moment om aan de slag te gaan in de tuin. Het NK Tegelwippen loopt nog tot en met 31 oktober.


Wethouder Guus Beenhakker: “Heel goed om te zien dat al zoveel onze inwoners mee doen aan het NK en hun tegels verruilen voor groen. Voor bomen, struiken en vaste planten is nu het beste moment om te gaan planten omdat de bodem nog warm is van de zomer en vochtig van de regen. Meer groen zorgt voor verkoeling in je tuin en geeft een prettiger leefklimaat. Ook is het goed voor insecten, vogels en andere kleine dieren. Vorig jaar werd Oosterhout 3e, nu staan we op de 7e plaats. Daarom roep ik iedereen op om zoveel mogelijk tegels te wippen en in te voeren op de site www.nk-tegelwippen.nl zodat we dit jaar winnen.’’


Tegels eruit, groen erin

Dat het NK Tegelwippen meer is dan een ludieke wedstrijd tussen gemeenten is inmiddels bekend. Het moedigt bewoners en beleidsmakers aan om tegels te verruilen voor groen: dit maakt onze leefomgeving meer klimaatbestendig. Dat is hoognodig, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen. In onze steden is tot wel 70 procent van het oppervlak bebouwd en bestraat. In de binnenstad en op bedrijventerreinen kan dit oplopen tot wel 90 procent. Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen, want uit onderzoek van Cobra Groeninzicht blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is.


Nu er door klimaatverandering meer hevige regenbuien en langere periodes van droogte zijn is het belangrijk om de bodem meer als ‘spons’ te gebruiken. Met groen – in plaats van tegels – kan regenwater vrij de bodem in zakken, opgenomen worden door vegetatie, weer verdampen én het grondwater aanvullen.


135 gemeenten strijden om de titel: wint Oosterhout?

In het NK Tegelwippen strijden dit jaar maar liefst 135 van de 344 Nederlandse gemeenten. De competitie duurt zeven maanden en loopt nog tot en met 31 oktober. Op 8 november worden de winnaars in drie klassementen (op basis van het aantal inwoners per gemeente) bekend gemaakt. Verbreken we gezamenlijk dit jaar het recordaantal van 1,5 miljoen gewipte tegels? De tegelstand is online te volgen op nk-tegelwippen.nl.


Wordt tegelwipper van de maand

Op nk-tegelwippen.nl kunnen inwoners hun gewipte tegels invoeren en een voor en na foto plaatsen van het resultaat. Daarmee maken Oosterhouters ook nog eens kans op een leuke prijs. 


Vergeten plantseizoen – gratis bon voor bloembollen

De organisaties achter ‘Een Groener Nederland begint in je eigen tuin’ vieren ook dit jaar ‘Het Vergeten Plantseizoen’ van 1 tot en met 31 oktober. Bezoekers van de Duurzaam Oosterhout Markt kunnen een gratis bon voor een bloembollenpakket ophalen bij de stand van de gemeente. De duurzame markt is op 15 oktober van 10.00 tot 16.00 uur in Theater de Bussel.