Binnenkort

Hebben we je adresgegevens, ook voor de nieuwsbrief en veiligheidsapp? Klik voor e-mail

Van de blog van de burgemeester:


Beste Oosterhouters, van de regen in de drup

Dat is een negatieve term zou je zeggen. Maar als je het goed beschouwt is regen – zeker overdag – erger dan de drup. En zo was het ook in Oosterhout afgelopen zaterdag. Toch had een aantal buurten en wijken in Oosterhout een burendag georganiseerd. Zo ook de wijk Houthaven, die zijn naam dankt aan de functie die de plek in het verleden had. Ooit was hier het bedrijf SIMFA gevestigd.August Simons begon er in 1886 een kuiperij, die vaatjes maakte voor de margarinefabriek van de familie Verschuren. In 1991 werd de fabriek gesloten en werd er op deze prachtige plek, liggend aan de Bredaseweg en het kanaal, een nieuwe woonwijk gebouwd. De wijk kreeg de toepasselijke naam Houthaven, waarmee de historie van de plek wordt aangegeven. Het is een mooie, ruim opgezette wijk. Met aandacht voor haar geschiedenis, want het verhaal van de industrie die er eens gevestigd was wordt uitgebeeld met een prachtig kunstwerk op de zijkant van het appartementencomplex bij de ingang van de wijk aan de Bredaseweg.


Het wijkteam van deze wijk is altijd erg enthousiast bezig om zaken te regelen en mensen bij elkaar te brengen. Met laagdrempelige en vooral leuke evenementen voor jong en oud door het jaar heen. Zoals ook zaterdag met burendag het geval was. Er was een enorme opblaasattractie neergezet voor de kinderen waarop zij konden klauteren, glijden en spelen. Echt een imposant geheel. Dit alles werd geflankeerd door leuke kraampjes waar je kon ballen gooien of spulletjes kopen en waar je lekker kon zitten om wat te eten of te drinken. Er waren zelfs twee enthousiaste mannen met hun eigen bbq aan de slag gegaan om lekkere broodjes hamburger of worst te maken. Dit zag er overigens heel professioneel uit. Ik was zeer onder de indruk van wat er allemaal geregeld was en daarmee ook van de inzet van de mensen uit dit geweldige team.


Maar toen ik vroeg in de middag aankwam waren er nog niet veel mensen omdat het hard regende en ook al veel geregend had. Onverschrokken was het team doorgegaan om toch, voor het eerst sinds lange tijd na corona, weer iets te organiseren en het evenement ondanks het slechte weer toch op te bouwen. Na een half uurtje werd het steeds drukker, maar ook steeds droger. We kwamen letterlijk van de regen in de drup. Op één of andere manier dwongen deze vrijwilligers dat toch af. Zij wilden deze mogelijkheid om samen met hun buurtgenoten te zijn niet voorbij laten gaan.


Ik mocht de middag openen en ook wethouder Kastelijns sloot nog aan. Het was leuk om te zien hoe de kinderen zich niet lieten hinderen door het weer. Ze werden prachtig geschminkt en gingen vervolgens vol gas over de attractie, waardoor ze door en door nat werden. Er was sprake van een heus waterballet. Maar ze vonden het geweldig. Want ja, het gleed veel beter dan normaal door die regen.


Ik wil het team van Houthaven – maar ook al die andere buurtteams die zaterdag Burendag-activiteiten organiseerden en alle vrijwilligers die eraan meewerkten – bedanken voor hun doorzettingsvermogen en hun geloof in een mooie dag. Want ondanks het weer wisten zij er voor alle bezoekers en zeker ook de kleintjes iets heel bijzonders van te maken.


Mark Buijs
Burgemeester Oosterhout


Onze burgemeester schrijft een blog over zijn belevenissen van de afgelopen week. Dit verhaal staat op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout en op Oosterhoutnieuws.nl.


Kijk ook op de ORTS voor een rapportage van deze dag.