Binnenkort

Hebben we je adresgegevens, ook voor de nieuwsbrief en veiligheidsapp? Klik voor e-mail

Site van WhatsApp

 

 

De aanleiding voor de opzet van het Wijkteam is Buurtpreventie geweest. Inmiddels worden uit de wijk diverse onderwerpen bespreekbaar gemaakt. Denk hierbij aan: verkeersveiligheid, communicatie over wat te doen bij noodsituaties (AED, uitgang vanuit de wijk), omgaan met hangjeugd, overzichtelijke groenvoorziening etc. Wij willen op een integrale manier met bewoners, Gemeente en Politie samenwerken aan de veiligheid van de Houthaven.

 

WhatsAppgroep Houthaven Veilig

De laatste jaren hebben we in de Houthaven gebruik gemaakt van de app Lokaal Alarm Systeem (LAS) om de veiligheid in de wijk te verbeteren. Helaas is deze app gestopt vanwege problemen met de uitvoering van de nieuwe privacywet. In opvolging van LAS gaan wij een eigen groep voor WhatsApp, Houthaven Veilig, opzetten, die in combinatie met de app WaakSamen wordt gebruikt. Beide apps zijn gratis en gemakkelijk te downloaden. De bij ons bekende nummers worden automatisch opgenomen in deze groep, maar het staat je natuurlijk vrij om je te allen tijde weer uit te schrijven.

 

WaakSamen is een app om snel en duidelijk een beschrijving van een incident te geven door middel van keuzes van het soort veiligheidsincident dat plaatsvindt. De gemeente verzamelt de informatie via WaakSamen en krijgt zo beter inzicht in wat er in de wijken gebeurt en waar. Deze (geanonimiseerde) informatie is heel nuttig voor verder beleid door gemeente, politie en andere relevante instanties voor trendanalyses en doeltreffende (preventieve) actie. Als de melding van een onveilige situatie in WaakSamen is ingevuld, kan deze met een klik automatisch doorgeven worden aan de WhatsAppgroep Houthaven 1, 2 en 3. Zo zien alle betrokkenen in dat deel van de wijk wat er gaande is en waar.

 

Mocht het relevant zijn, als er bijvoorbeeld sprake is van een verdacht persoon, dan kunnen mensen naar buiten gaan om een beschrijving van de persoon en/of een nummerbord te noteren. Bij hangjongeren die voor overlast zorgen, kan iemand dat uitleggen en ze vriendelijk verzoeken om rekening te houden met de omwonenden.

 

Uiteraard gaat het bellen van 112 altijd voor bij ernstige gebeurtenissen of bij twijfel. Daarna kan alsnog melding gemaakt worden in de apps.

 

Instructie en downloaden apps

Beide apps zijn gratis te downloaden. De eenvoudige instructies voor WaakSamen zijn hier te vinden en de uitleg en regels voor gebruik hier. Lees deze alsjeblieft aandachtig door.

 

Wil je niet (langer) aan de WhatsAppgroep participeren, dan hoef je je alleen via de WhatsAppgroep af te melden. Uiteraard mis je dan mogelijk relevante veiligheidsberichten voor de wijk. WhatsApp Houthaven Veilig is uitsluitend bedoeld voor calamiteiten en verdachte situaties, dus bijvoorbeeld niet om vermiste huisdieren of om sociale gesprekken te voeren.

 

Het is belangrijk voor het succes van dit project dat er zo veel mogelijk mensen meedoen. Geef dus je mobiele nummer door, en dat van huisgenoten (boven de 18), want ook zij kunnen deelnemen. Bij vragen kun je gerust contact opnemen met het Wijkteam.

 

Met een grote dekking van de wijk in WhatsApp kunnen we allemaal profiteren van deze efficiënte toevoeging aan de veiligheid.