Binnenkort

Hebben we je adresgegevens, ook voor de nieuwsbrief en veiligheidsapp? Klik voor e-mail

 

Donderdag 15 maart was er een speciale bijeenkomst over duurzame onderwerpen, georganiseerd door initiatiefnemer Wijkteam Houthaven, Buurkracht en Oosterhout Nieuwe Energie (ONE). Het Hanze College opende gastvrij de deuren voor de buurtgenoten. In de aula ontvingen meerdere partijen bewoners van Houthaven en Slotjes-West.

 

Zowel Jaap Stel van ONE als Gert Wagemakers van Buurkracht, gaven een intro met tips over de verschillende methoden waarmee bewoners in hun huis minder energie kunnen verbruiken. Eén van de meegebrachte materialen was een warmtecamera die Buurkracht bij toerbuurt uitleent en waarmee je de warmtelekken in je huis kunt opsporen. Hiervoor was alvast een hoop belangstelling.

 

Gastsprekers waren leveranciers, zoals Rijk Evers van De Isolatiespecialist. Zijn presentatie was gericht op woningen van bouwjaar 1930 tot 1980. Rijk behandelde heel helder de verschillende methodieken van isoleren, gaf tips en liet trucs zien en een goede richtprijs gegeven voor een hoekwoning. De isolatiespecialist gebruikt grappig genoeg een voormalige brandweer ladderwagen voor de montage, waardoor ze snel en veilig de hele gevel kunnen bereiken. Een hele woning isoleren kost gemiddeld een dag werk. De interesse van de bezoekers was groot, en Rijk kon direct een aantal afspraken noteren.

 

Een tweede gastspreker was Harold van Haagen van UDO Dakspecialist. Na zijn betoog over wat er bij de renovatie van daken komt kijken, was het woord aan twee leveranciers die op zijn verzoek waren meegekomen; BTL over groendaken, en de leverancier van BTL, het bedrijf Greenmakers, dat sedum in eenvoudig aan te brengen cassettes produceert. Zij hadden gezamenlijk een interessante presentatie in elkaar gezet en vulden elkaar mooi aan. Als je nog twijfelde over de toepassing van groendaken was je na deze presentatie helemaal enthousiast geworden! Sedum is een geweldige, en fraaie oplossing voor overtollig water, helpt tegen de weersinvloeden, isoleert goed, en biedt een voedingsbodem voor talloze insecten waaronder vlinder en bijen.

 

Na afloop van de presentaties bleven de geïnteresseerden bij de tafels met de demomaterialen napraten. Wijkteam Houthaven, Buurkracht en ONE danken deelnemers, bezoekers en het Hanze College hartelijk!