Binnenkort

Hebben we je adresgegevens, ook voor de nieuwsbrief en veiligheidsapp? Klik voor e-mail

brandweeroefening-2016-10
 
 
4 oktober BN de Stem
 

OOSTERHOUT – Oosterhout werd zaterdagavond nog opgeschrikt door de grote brand bij VV Oosterhout. Gisteravond klonken er opnieuw sirenes. Nu in de Houthaven voor de start van de Nationale Brandpreventieweken in Brabant.

 

Dit jaar staan de preventieweken in het teken van ‘oefenen in de wijk’. Ruim vijftig brandweerposten houden brandoefeningen en buurtbewoners worden daarbij uitgenodigd. Gisteravond werd in Oosterhout het startsein voor de hele provincie gegeven. En dat gebeurde zeer levensecht: in een flatwoning aan de Houthaven werd een brand nagebootst met lampen en rook. Een kleine honderd omwonenden volgden het spektakel.

 

“We willen mensen ervan bewust maken wat ze zelf kunnen doen om hun veiligheid te vergroten”, zei burgemeester Stefan Huisman. “Daarom hebben we vrijwilligers opgeleid die bij inwoners in de wijken een veiligheidscheck kunnen uitvoeren. Veel mensen hebben al maatregelen genomen, zoals het aanbrengen van een rookmelder. Maar je kunt veel meer doen. Het zijn vaak maar kleine dingen, maar je moet daar alert op zijn. We willen de inwoners stimuleren daarover met elkaar te spreken. Ze moeten weten dat ze in noodsituaties voor een groot deel op zichzelf zijn aangewezen.”

 

Dat laatste werd duidelijk bij de demonstratie. “Gemiddeld zijn we bij een brand in acht minuten ter plaatse”, zegt Diemer Kransen, regionaal brandweercommandant in Midden- en West-Brabant. “Maar daarvóór is er al een tijdverlies tussen het ontdekken van de brand en het moment dat de centralist ervoor zorgt dat de auto’s gaan rijden. Dan kan er veel gebeuren en dat beseffen velen niet.”

 

Klik op de foto om ze te vergroten en gebruik de pijltjes onderaan de foto om de rest te zien.

 

Druk op Escape om terug te gaan.