Binnenkort

Hebben we je adresgegevens, ook voor de nieuwsbrief en veiligheidsapp? Klik voor e-mail

Buurkracht 2016 05

 

 

Dit artikel is van Buurkracht over de actie van Oosterhout Nieuwe Energie (ONE):

 

 

Het regent zonnepanelen in Oosterhout

 

De zonnepanelenactie van Oosterhout Nieuwe Energie (ONE) is een groot succes. Sinds de start van de actie hebben al bijna 150 huishoudens gebruikgemaakt van het aanbod. Coen en Ria Terpstra waren er snel bij: sinds november 2014 liggen er 13 zonnepanelen op hun dak. Bij de eerste eindafrekening van hun energiekosten kregen ze daardoor € 775,- terug.Buurkracht buurtfoto 2016 07

Coen Terpstra is nog altijd dik tevreden met zijn zonnepanelen. “We dachten al over zonnepanelen na toen de aanbieding van ONE voorbij kwam. Die was best aantrekkelijk. We vonden het een mooie manier om ook iets voor het milieu te doen. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. In een halve dag was alles geïnstalleerd. Ons was een opbrengst van 3043 kWh per jaar beloofd; in de praktijk kwam die in het eerste jaar nog tien procent hoger uit.”

Zonne-energie voor basisscholen

Dankzij de actie van ONE liggen er inmiddels ook zonnepanelen op twee basisscholen in Oosterhout, de Torenschouw en de Westhoek. ONE heeft namelijk met de leverancier afgesproken dat voor elke 50 deelnemers aan de actie een maatschappelijk doel verblijd wordt met een installatie van 20 zonnepanelen tegen inkoopprijs – en zonder installatiekosten. De zonnepanelen op de basisscholen waren het cadeau voor de 50e en 100e zonnepaneleninstallatie in Oosterhout. De leerlingen kunnen precies volgen wat ze opleveren via een groot scherm in de aula en interactieve borden in de klassen. Hun energiebewustzijn wordt nog verder vergroot met het lespakket Van Zon Krijg Je Energie van Enexis. Het ziet ernaar uit dat ONE binnenkort weer een cadeau kan uitdelen: de 150e zonne-installatie is dichtbij.

Samen energie besparen in de buurt

ONE moedigt bewoners op allerlei manieren aan om duurzame energie te gebruiken. Een mooi voorbeeld is de samenwerking met Buurkracht, een kosteloos en niet-commercieel initiatief van Enexis Holding N.V. dat buurten ondersteunt die samen energie willen besparen. Uit ONE-kringen zijn in Oosterhout al twee Buurkrachtbuurten opgestaan, de Componistenbuurt en de Kastelenbuurt. Een derde staat in de startblokken, dit is Slotjes-West. In de Kastelenbuurt deden bijna 30 huishoudens mee aan acties voor isolatie en zonnepanelen. Zij besparen daardoor gemiddeld € 630,- per jaar op hun energierekening.

Kortingspas

Begin april introduceerde het buurtteam van de Kastelenbuurt samen met ONE de Buurkracht Kastelenbuurt Kortingspas. Daarmee krijgen buurtbewoners en leden van ONE voordeel bij diverse lokale ondernemers, onder meer op duurzame producten zoals ledlampen en dubbel glas. De kortingen lopen op tot wel 20 procent. Jack Naalden van het buurtteam: “De aanvragen voor de kortingspassen blijven binnenkomen. Uit de buurt, en ook van leden van ONE. Alle passen leveren we zelf bij de aanvragers thuis af. Dat is wel zo persoonlijk. Ik heb al een aardig eindje gefietst.”

Meedoen kan nog steeds!

Wil je ook voordelig zonnepanelen op je dak laten plaatsen door een betrouwbare partij? De actie van ONE loopt nog steeds. Kijk op www.oosterhoutnieuweenergie.nl of www.buurkracht.nl/kastelenbuurt voor meer informatie en vraag direct een vrijblijvende persoonlijke offerte aan. Ook voor de Buurkracht Kastelenbuurt Kortingspas kun je je hier aanmelden.