Binnenkort

Hebben we je adresgegevens, ook voor de nieuwsbrief en veiligheidsapp? Klik voor e-mail

Gemeente Oosterhout met naam

 

Persbericht van de gemeente Oosterhout:

 

Burgemeester Oosterhout waarschuwt tegen nieuwe babbeltruc

 

Babbeltrucs komen in veel verschillende vormen. Burgemeester Huisman wil de inwoners van Oosterhout nu waarschuwen voor een nieuwe, ernstige vorm ervan: mannen die zich voordoen als agenten en proberen ouderen thuis geld afhandig te maken.

 

De nepagenten zijn de afgelopen weken in de regio op verschillende plaatsen actief geweest. Twee mannen, gekleed in wit overhemd en donkere broek, bellen bij oudere mensen aan en doen zich voor als agent. Ze zeggen tegen de bewoner dat ze weten dat er geld in huis is en dat ze willen controleren of dat veilig is opgeborgen. Ze zijn er een paar keer in geslaagd om op deze manier geldbedragen buit te maken.

 

“Niet binnen laten”, adviseert Burgemeester Huisman ten stelligste. “Vertrouw het niet. De politie komt heus niet zomaar aan de deur om mensen hiervoor te waarschuwen. En ze hoeven dus zeker niet naar binnen.”

 

Het zijn vooral oudere, kwetsbare mensen die het slachtoffer kunnen worden van dergelijke babbeltrucs. Burgemeester Huisman raadt dan ook de kinderen aan om daar met hun ouders over te praten.

Huisman: “Wat moeten ze doen als er een onbekende voor de deur staat? Is het wel verstandig om geld of andere waardevolle spullen in huis te bewaren? Dat zijn zaken waarover je het een keer met je ouders moet hebben.”

 

Advies politie
In een burgernetbericht waarschuwt de politie deze week ook tegen een grote variatie aan babbeltrucs. De politie geeft onder meer de volgende adviezen:

  •  doe nooit zo maar open
  •  laat onbekenden nooit binnen, ook niet om naar het toilet te gaan
  •  laat ze je mobiele telefoon niet gebruiken
  •  neem nooit je portemonnee mee naar de deur (alleen het geld dat je nodig hebt)
  •  geef nooit je pinpas uit handen, altijd zelf vasthouden
  •  controleer de legitimatie van reparateurs, collectanten en meteropnemers goed.
  •  je hoeft niks, je bepaalt zelf waar je geld aan uitgeeft en niet iemand anders

 

Mensen die het niet vertrouwen kunnen volgens de politie het best het alarmnummer bellen (112 als deze personen nog in de buurt zijn, 0900-8844 als ze zijn verdwenen).